9.10.07

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ της ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας με αφορμή το επίκαιρο γεγονός της απόσυρσης του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού προχώρησε στο παρακάτω Ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο:

«Απορρίπτει το περιεχόμενο των βιβλίων της Ιστορίας όλων εκείνων των βιβλίων και του ίδιου του αναλυτικού προγράμματος που με αντιεπιστημονικό και αποσπασματικό τρόπο δηλητηριάζουν τις νεανικές συνειδήσεις.

Χαιρετίζει και στηρίζει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς εκείνους που σέβονται την επιστημονική αλήθεια και δίνουν στους μαθητές την πραγματική ιστορία.

Εντείνει τη δράση του και τη συμμετοχή του στην καθημερινή πάλη των εργαζομένων για βαθιές αλλαγές στην εκπαίδευση και σ’όλους τους τομείς της ζωής, για λαϊκή εξουσία και λαϊκή παιδεία».

Η απόσυρση του νέου και η επαναφορά του παλαιού δεν έγινε με βάση τους λόγους και την απαίτηση του εργαζόμενου λαού και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παιδιών του. Σ’αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή κατεύθυνση βρίσκονται όλα τα βιβλία όλων των σχολείων και τα αναλυτικά τους προγράμματα.

Τα βιβλία Ιστορίας δεν υπηρετούν την επιστημονική αλήθεια. Στέκονται μακριά από τη μέθοδο εξέτασης της πραγματικότητας με βάση την αντικειμενική εξέλιξη του ανθρώπου. Απαλείφουν κάθε δυναμική διάσταση του πρόσφατου παρελθόντος, κάθε αναφορά την οργανωμένη δράση του εργατικού κινήματος, δηλητηριάζουν τις λαϊκές διεκδικήσεις, αποσιωπούν τον παρεμβατικό και ιμπεριαλιστικό ρόλο των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Πασχίζουν για τον αποπροσανατολισμό του εθνικού ιδεώδους σε ευρωπαϊκό αποκρύβοντας τον οικονομικό και πολιτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατακερματίζουν το επιστημονικό πεδίο της Ιστορίας και με μέθοδο τον απόλυτο υποκειμενισμό, το στρογγύλεμα των γεγονότων και την απόκρυψη της πραγματικής ιστορίας αποκαλύπτουν καθαρά τον πραγματικό τους σκοπό και το ρόλο που δεν είναι άλλος από την ιδεολογική χειραγώγηση των παιδιών. Για να μην αντιλαμβάνονται σωστά τους νόμους κίνησης και εξέλιξης της φύσης και της κοινωνίας, να μην έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη του κόσμου, να μην μπορούν να αποκτήσουν κριτική σκέψη και ιστορική αντίληψη. Να γίνουν αύριο πολίτες ανήμποροι να σταθούν κριτικά απέναντι στο σύστημα που ζουν. Να δέχονται μοιρολατρικά τα πάντα και να μην παλεύουν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο.

Οι επισημάνσεις της Ακαδημίας Αθηνών αφορούσαν επιμέρους ζητήματα στο επίπεδο αντίθεσης εθνικισμού-κοσμοπολιτισμού. Η απόσυρση του βιβλίου ενισχύει τις προσπάθειες εκείνων που στοχεύουν σε αναπροσαρμογή όλων των βιβλίων όλων των σχολείων για ακόμη μεγαλύτερη στροφή σε αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση και από την άλλη επιτάσσει εγρήγορση και ανάταση εργαζομένων, νεολαίας, γονιών και εκπαιδευτικών.