14.8.07

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ στο περιοδικό ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ

στο περιοδικό ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μάρτης 2007

1. Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες για το Δήμο στη νέα τετραετία και με ποιο τρόπο θα ξεπεράσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Βασικές μας προτεραιότητες είναι η πιο άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας της πόλης, αλλά και η ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων του λαού της.

Στόχος μας είναι με συντονιστή και το Δήμο ο λαός να διεκδικεί λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματά της λαϊκής οικογένειας. Και το σημαντικότερο είναι ο Δήμος να μπει «μπροστά» για τα μεγάλα προβλήματα της νεολαίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Νίκαιας, το οποίο είναι και πηγή που θέτει σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και τη λειτουργία του, είναι το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα που έχουμε κάθε μήνα. Τα μηνιαία έσοδα του Δήμου μας από τους ΚΑΠ και από τα ανταποδοτικά τέλη, είναι κατά 600.000€ λιγότερα από το σύνολο μόνο της μισθοδοσίας του Δήμου. Σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα μόνο η Κυβέρνηση μπορεί αν δώσει λύση και δεν είναι άλλη από τη νομοθετική ρύθμιση για το χρέος του Δήμου, από το διπλασιασμό των εσόδων της ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, από την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με κάλυψη της μισθοδοσίας τους. Λύση δεν είναι το «χαράτσωμα» του δημότη, εξ’ άλλου ξέρετε ότι με τη δική μας δημοτική αρχή έχουν «παγώσει» τα δημοτικά τέλη ήδη για 5 χρόνια στην πόλη της Νίκαιας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που με την ίδια λογική προχώρησαν για φέτος και 3 όμοροι Δήμοι με την πόλη μας.

  1. Ποιο είναι το όραμα σας για το Δήμο και ποιες οι δικές σας προτάσεις για την ενίσχυση της Τ.Α.;

Όραμα μας είναι να βγει ο λαός της πόλης στο προσκήνιο, να αγωνιστεί, να αντισταθεί, να διεκδικήσει, ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή απόφαση που καθημερινά πλήττει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Όραμα μας είναι ο λαός της πόλης να αισθανθεί το Δήμο, συμμέτοχο, σύμμαχο στις διεκδικήσεις του. Όραμά μας είναι η Νίκαια εκτός από πόλη της προσφυγιάς και της Αντίστασης, να γίνει πόλη της νεολαίας και του πολιτισμού.

Όποιες προτάσεις και να γίνουν για την ενίσχυση της ΤΑ πρέπει να βλέπουμε σε τι πλαίσιο κινούνται. Είναι δηλαδή προτάσεις προς όφελος του λαού και της τοπικής ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα ή είναι προτάσεις «ντυμένες με ωραία λόγια» που ουσιαστικά ανοίγουν τις πόρτες της ΤΑ για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Πρέπει η ΤΑ να σταματήσεις να είναι «το μακρύ χέρι» του Κράτους στην άσκηση αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει οι ΟΤΑ να αποκτήσουν προσανατολισμό που θα διεκδικεί λύσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού.

  1. Ποιες οι δικές σας προτάσεις και ποιες οι ενέργειες της Πολιτείας προκειμένου να στηρίξει την περιοχή σας ώστε να αποκτήσει οικονομική και κοινωνική ευημερία;

Δεν μπορεί μια πόλη να έχει οικονομική και κοινωνική ευημερία όταν οι κάτοικοί της ζουν στη φτώχια, στην αβεβαιότητα της ανεργίας, όταν βλέπουν καθημερινά το εισόδημα τους να εξαλείφεται, όταν πρέπει να πληρώνουν αδρά για να μορφωθούν τα παιδιά τους ή για την υγεία τους. Πόλεις οικονομικά και κοινωνικά ευήμερες θα υπάρξουν όταν ανέβει γενικότερα το οικονομικό – κοινωνικό – βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε και απαιτείται ρήξη με την πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.

  1. το 42% βοήθησε τελικά τις εκλογές της ΤΑ;

Με τις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες δεν υπάρχει άλλο εκλογικό σύστημα εκτός από την απλή αναλογική που μπορεί να απηχεί με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική λαϊκή βούληση. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί, πως η λαϊκή έκφραση θα βρίσκει το δρόμο της, και όχι αντιδραστικά μέτρα που ουσιαστικά στοχεύουν να απομακρύνεται η λαϊκή βούληση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων στην ΤΑ με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΣΔΔΑ;

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης που ορίζει τον τρόπο εκλογής αντιπροσώπων στο όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινείται στην ίδια αντιδημοκρατική κατεύθυνση με το προηγούμενο ΠΔ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο ΠΔ κατοπτρίζουν ακριβώς την ίδια κατεύθυνση, δείχνουν τη σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Το νέο ΠΔ έρχεται να ενισχύσει και να θωρακίσει τις κατευθύνσεις του παλαιότερου που θέλει ενισχυμένες πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες των εκλογών στο περιθώριο. Με το νέο ΠΔ κάθε πλειοψηφία εκλέγει τα 2/3 των αντιπροσώπων, ανεξάρτητα το ποσοστό που σημείωσε στις εκλογές.

Εμείς προτείνουμε την εκπροσώπηση σύμφωνα με την απλή αναλογική για τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και την εκλογή αντιπροσώπων σύμφωνα με το ποσοστό των παρατάξεων στον Α’ γύρο των εκλογών.

Επίσης πρότεινουμε ξεχωριστές ψηφοφορίες για τα ΔΣ των ΤΕΔΚ και της ΚΕΔΚΕ και όχι η εκλογή του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να εξαρτάται από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί ήδη στις ΤΕΔΚ, ενώ θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν των 500 μελών στην ΓΣ της ΚΕΔΚΕ αφού οι αιρετοί που συμμετέχουν είναι πολύ περισσότεροι και ουσιαστικά δεν μπορεί να λάβει έκφραση η παρουσία και η βούλησή τους.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, και έτσι θα μπορεί να ισχύσει και η απλή αναλογική στην εκπροσώπηση των αιρετών στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι ΤΕΔΚ και η ΚΕΔΚΕ να αλλάξουν πολιτική πλεύση και να πάψουν να είναι όργανα που επικυρώνουν απλά τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, αλλά να ορθώσουν ένα διεκδικητικό ανάστημα που θα ζητά λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα του λαού στον τόπο κατοικίας και στον τόπο εργασίας.